Sunday, October 20, 2013

Boganmeldelse - Annika von Holdt (Pantomime)

Køb bogen hos SAXO.com
(This book has not been translated to English, and that is really a shame. If you ever come across a book by Annika von Holdt, do not let the chance pass you by. You will get an experience out of the ordinary.)

Mine forventninger til denne bog var skyhøje, efter at jeg havde læst 'Sov Som De Døde'. Jeg bliver aldrig træt af at tale om den bog. Den var exceptionelt god. Så da jeg skulle begynde på 'Pantomime', var der to grunde til at jeg tøvede et øjeblik.
For det første var jeg bange for at blive skuffet. Hvordan skulle Annika von Holdt kunne holde den samme høje standard? Det var næsten en urimelig forventning at stille til hende.
For det andet: Hvis bogen var så god som jeg forventede, ville hver side bringe mig nærmere bogens slutning. Og hvis 'Pantomime' holdt samme høje standard som 'Sov SomDe Døde' taler vi om en historie, som jeg ville ønske skulle fortsætte i det uendelige.

Lad det være sagt med det samme: 'Pantomime' levede afgjort op til mine forventninger. Annika vonHoldt skriver som en (ond) drøm. Mens 'Sov Som De Døde' er en meget fysisk og pågående thriller, skal gyset i 'Pantomime' findes i det psykologiske, om end der afgjort er passager i bogen hvor gyset er yders virkeligt og konkret.

Annika's store styrke ligger i hendes skrivestil. Hendes sætningskonstruktioner er i sig selv et mesterværk. Hun må være et interessant menneske at tale med, i betragtning af den sproglige finesse hun lægger for dagen i sine bøger. Hendes brug af metaforer er fantastisk effektfuldt. I mine øjne er Annika von Holdt en overset sproglig begavelse, som mange forfattere burde nærlæse og studere grundigt. Her har vi en forfatter som er i stand til at tryllebinde sine læsere fra første sætning.

Plottet i 'Pantomime' er yderst subtilt og selv om historien er meget ligetil i sin handling, ligger det virkelige plot på et helt andet og langt mere udspekuleret niveau. Dette er ikke en bog, hvor du kan gætte dig til løsningen. Og skulle du mod forventning gennemskue den umiddelbare problemstilling, garanterer jeg dig for, at du alligevel bliver overrasket til sidst.

'Pantomime' er en bog som forfatteren tydeligvis har lagt megen tid og hjerneaktivitet i. Det er en bog der lykkes hele vejen igennem. Annika von Holdt fortjener en langt større anerkendelse end hun har fået indtil nu, og det undrer mig at hendes bøger endnu ikke har fundet vej til det engelsk-sprogede bogmarked.

For mit vedkommende ser jeg frem til at læse alle Annika von Holdt's øvrige bøger. Hun er en ægte perle mellem boghavets litterære skaller.

No comments:

Post a Comment