Sunday, September 29, 2013

Boganmeldelse - A.J. Kazinski (En Hellig Alliance)

Klik for at købe bogen hos SAXO
Dear reader. I have chosen to write this review in Danish since this book has not yet been translated to English.
 
Der sker noget særligt når to forfattere begynder at skrive sammen. Det skete for Stephen King ogPeter Straub da de skrev 'Talisman' og 'Det sorte hus'. Og det skete for Duglas Preston og Lincoln Child da de skrev deres romaner om agent Pendergast. Der kan nævnes mange andre, men disse forfattere udmærker sig ved deres sublime måde at udnytte hinandens talent på.

Med 'En Hellig Alliance' placerer Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich sig selv i denne eksklusive kategori. Lad mig kort begrunde hvorfor dette forfatterpar, der skriver under pseudonymet A.J Kazinski, bør placeres blandt garvede internationale forfattere:

Normalt bryder jeg mig ikke ret meget om thrillere der foregår i Danmark. Det bliver hurtigt utroligt provinsielt. Spændingen gå meget hurtigt af historien, når forfattere forsøger at opbygge et spændingsmoment omkring steder jeg er godt kendt med og som jeg ikke forbinder med noget som helst dramatisk end sige uhyggeligt. Hvordan kan A.J Kazinski så slippe godt fra at lade deres handling udspille sig omkring Hareskoven, Roskilde Domkirke, Dyrehaven og store dele af det indre København?

Det kan de fordi de geografiske lokaliteter ikke er omdrejningspunktet 'En Hellig Alliance' centrerer omkring. Den virkelige handling foregår i en parallel virkelighed, vi som læsere overhovedet ikke aner noget om. Ingen dansker kan vel sige sig fri for ikke at have overvejet hvad der foregår i kongehuset når den sidste journalist er gået hjem og det sidste kamera er slukket. Hvem er kongehusets venner? Og hvilke tjenester og gentjenester bliver der udvekslet mellem de kongelige og det danske erhvervslivs absolutte spidser?

Vi ved det ikke. Og det er denne usikkerhed der skaber rammen om 'En Hellig Alliance'. Nogle oplysninger i bogen har vi hørt om i dagspressen, mens andre er ukendte. Så hvor går grænsen mellem fiktion og virkelighed? Det er denne tvivl jeg, som læser, gerne vil have afklaret og som driver mig gennem historien mens jeg følger den arbejdsløse journalist, Eva Katz, i hendes søgen efter sandheden om et påstået selvmord i kongehuseets inderkreds. Og det er A.J. Kazinski's nervepirrende plot, der gør at jeg blive revet med og fuldstændig glemmer de velkendte lokaliteters skær af tryghed og hjemlighed.

Der er tale om en yderst intelligent thriller, som læner sig så tæt op af veldokumenterede fakta, at jeg køber hele historien... og, efter sidste side, sidder tilbage med en utilfredsstillet (men behagelig) følelse af, at historien overhovedet ikke er færdig og at langt fra alle spørgsmål er blevet besvaret.

Jeg elsker en åben slutning når den skrives rigtigt, og det er den i 'En Hellige Alliance'. A.J.Kazinski gør stort set alt rigtigt i denne bog. Skulle jeg komme med lidt kritik, vil jeg sige at Eva Katz' konklutioner omkring handlingsforløbet, sidst i bogen, er meget letkøbt og ikke særlig troværdigt. Det er lidt ærgerligt at denne del af historien ikke er blevet bedre gennemarbejdet og lukket af på en mere troværdig måde.

Denne lille parentes ødelagde imidlertid på ingen måde en rigtig god læseoplevelse. Og når alt andet i historien spiller så fint sammen, er denne ugennemtænkte detalje let at tilgive. Jeg følte mig underholdt fra første side, gennem hele handlingsforløbet og helt frem til slutningen som jeg stadig sidder og grubler over.

Inden for meteorologi bruger man i sjældne tilfælde udtrykket 'a perfect storm'. Denne betegnelse dækker over særlige vejrmæssige sammenfald, som tilsammen forstærker hinanden og dermed skaber et ekstraordinært vejrfænomen. Med denne definition i tanke, kan jeg konkludere at 'En HelligAlliance' af A.J. Kazinski må være 'den perfekte thriller'.

No comments:

Post a Comment